Historie

Nirmala Nederland

Ontstaan Nirmala

Op 28 September 2019 ontmoetten wij, Els, Frans, Jos en Wilma elkaar om officieel een band op te richten. Els op de gitaar, Frans op de basgitaar, Jos op de drums en Wilma op de mandoline.
Plannen werden gesmeed met, op de achtergrond, de Oosterse klanken en zang van Ajeet Kaur. Luisterend hiernaar werd door Frans het idee geopperd: “Kunnen we niet zoiets gaan doen?” Dit is totaal eens iets anders. Oosterse meditatieve muziek die terugbrengt naar de oorsprong. Els, Jos en ik vonden het een prachtig idee. Juist in deze huidige tijd van haast en hectiek is hier wellicht behoefte aan. Om te verstillen, alles los te kunnen laten en tot jezelf te komen.

Naamgeving

Bij Oosterse muziek hoort een Oosterse naam. We kozen voor Sanskriet.
Wilma kende een naam. Aanleiding was een krantenbericht die zij jaren geleden had gelezen en die haar sindsdien altijd is bijgebleven. Een bericht over moeder Theresa. Na haar overlijden werd haar opvolgster bekend gemaakt. Zij ontving de naam Nirmala. Tussen haakjes stond de betekenis erachter. (Zuiver en Puur). Dat raakte Wilma op één of andere manier. De eerste repetitie avond deelde zij dit gebeuren met de anderen. Dit voelde goed en vonden we allemaal passend. Zo werd Nirmala opnieuw ‘geboren’.

Repetities

De repetities met Nirmala vonden in het begin om en om plaats bij ons thuis. Er groeide een enorme klik in samenklank, zowel muzikaal als met onze zang. Onze stemmen kleuren mooi met elkaar; een rijkdom. We luisteren naar de originele muziek en verdiepen ons daarin zowel muzikaal, als de betekenis van de teksten. We willen de essentie van een lied of mantra zo goed mogelijk proberen tot zijn recht te laten komen en we doen er een muzikaal Westers Nirmala-sausje over, zodat het lekker in het gehoor ligt en toegankelijk is.

Inmiddels zijn er ook een aantal eigen nummers geschreven. Els maakt hiervoor de muziek en Wilma schrijft meestal de Engelse teksten. Dit combineren we dan vaak met een mantra die er wat betreft betekenis prachtig op aanvult. Vanuit deze basis maken we er een echt Nirmala-nummer van met elkaar. In corona tijd hebben we ons -op afstand- kunnen ontwikkelen, een flink repertoire opgebouwd en nieuwe, Oosterse instrumenten aangeschaft voor een nog mooier en authentieker, een ander geluid. De repetities zijn altijd een feestje; erg inspirerend én gezellig!

Optredens

Onze passie willen we natuurlijk ook graag overbrengen op anderen. We hebben al een aantal keren mogen optreden en ook concerten gegeven. Het is zo mooi om de verbondenheid te voelen met de mensen die komen luisteren. Het is voor ons ook een prachtige belevenis om te merken dat mensen ademloos luisteren, meezingen met mantra’s en opgaan in de muziek. Mooiere reacties kunnen we ons niet wensen.

Logo visitekaartje

Hoe geef je vorm en uitstraling aan Nirmala op een visitekaartje. Gezocht op de zoekmachine. Eerste uitgangspunt was hoe je Nirmala schrijft in het Sanskriet. Want dat geeft het Oosterse karakter weer. Vervolgens op zoek naar. Hoe beeld je de betekenis uit; zuiver en puur. Dat leidde als vanzelf naar… de bron, water, druppels. En tenslotte. Hoe geef je de Nederlandse naam vorm in een Oosterse sfeer. Daar kwam potlood en papier aan te pas en inlevingsvermogen. Turen naar de traditionele naam om de Nederlandse daarop te doen gelijken. Door dezelfde tekens over te tekenen of er gelijkwaardige vormen aan toe voegen lukte het. Met dank aan de hulp van zoon Wilfried en zijn tekenprogramma. Het resulteerde in een gepast visitekaartje, dat Nirmala en de betekenis daarvan prachtig symboliseert.