Historie

Nirmala Nederland

Ontstaan Nirmala

Op 28 September 2019 ontmoetten wij, Els, Frans, Jos en Wilma elkaar om officieel een band op te richten. Els op de gitaar, Frans op de basgitaar, Jos op de drums en Wilma op de mandoline.
Plannen werden gesmeed met, op de achtergrond, de Oosterse klanken en zang van Ajeet Kaur. Luisterend hiernaar werd door Frans het idee geopperd: “Kunnen we niet zoiets gaan doen?” Dit is totaal eens iets anders. Oosterse meditatieve muziek die terugbrengt naar de oorsprong. Els, Jos en ik vonden het een prachtig idee. Juist in deze huidige tijd van haast en hectiek is hier wellicht behoefte aan. Om te verstillen, alles los te kunnen laten en tot jezelf te komen.

Naamgeving

Bij Oosterse muziek hoort een Oosterse naam. We kozen voor Sanskriet.
Wilma kende een naam. Aanleiding was een krantenbericht die zij jaren geleden had gelezen en die haar sindsdien altijd is bijgebleven. Een bericht over moeder Theresa. Na haar overlijden werd haar opvolgster bekend gemaakt. Zij ontving de naam Nirmala. Tussen haakjes stond de betekenis erachter. (Zuiver en Puur). Dat raakte Wilma op één of andere manier. De eerste repetitie avond deelde zij dit gebeuren met de anderen. Het voelde goed en sloot op bijzondere wijze aan op onze doelstelling. Zo werd Nirmala opnieuw ‘geboren’.

Repetities

De repetities met Nirmala vinden om beurten plaats bij ons thuis. Er groeide een enorme klik in samenklank, zowel muzikaal als met onze zang. Heel bijzonder om zo onze passie te mogen verbinden met elkaar. De taal machtig worden vraagt veel tijd. Veel luisteren naar de originele liederen, maar ook verdiepen in de muziek en de inhoud van de teksten. Dat verrijkt ons enorm. Het raakt soms zelfs gevoelige snaren en brengt kippenvel en emotie bij ons teweeg. Het mag er allemaal zijn. We genieten dan ook intens van onze repetities.
Update:
Vanwege de Corona-crisis repeteren we bij elkaar, maar dan meestal buiten en op gepaste afstand. Ook mogen we af en toe gebruik maken van de kerk van de PKN te Hoogkarspel.

Eerste optreden

Onze passie dragen we natuurlijk ook over op anderen. En zo kwam de vraag op een dag naar voren: “Kunnen jullie niet een keer bij de vesper komen optreden?” Dat idee grepen wij met beide handen aan. Een mooie gelegenheid om een try out te doen en anderen te laten kennismaken met onze eerste drie nummers. Afgewisseld met gedachten en de uitleg van de liederen. Op vrijdag 7 februari 2020 vond dit bijzondere gebeuren plaats in de kerkzaal van de PKN kerk Hoogkarspel/ Lutjebroek. Ruim 20 aanwezigen verzamelden zich rond de Levensboom tijdens de meditatievesper. Een bijzondere ervaring voor allen, zo bleek. Iedereen ging volledig op in de muziek, liederen en uitgesproken teksten. Na afloop bleven de mensen nog enige tijd ademloos stil hangen in hun gevoel.
Een mooiere reactie konden wij ons niet wensen. Onze droom kwam tot werkelijkheid.

Logo visitekaartje

Hoe geef je vorm en uitstraling aan Nirmala op een visitekaartje. Gezocht op de zoekmachine. Eerste uitgangspunt was hoe je Nirmala schrijft in het Sanskriet. Want dat geeft het Oosterse karakter weer. Vervolgens op zoek naar. Hoe beeld je de betekenis uit; zuiver en puur. Dat leidde als vanzelf naar… de bron, water, druppels. En tenslotte. Hoe geef je de Nederlandse naam vorm in een Oosterse sfeer. Daar kwam potlood en papier aan te pas en inlevingsvermogen. Turen naar de traditionele naam om de Nederlandse daarop te doen gelijken. Door dezelfde tekens over te tekenen of er gelijkwaardige vormen aan toe voegen lukte het. Met dank aan de hulp van zoon Wilfried en zijn tekenprogramma. Het resulteerde in een gepast visitekaartje, dat Nirmala en de betekenis daarvan prachtig symboliseert.